Blodsukkermåleren giver dem nattero, men regionen vil ikke betale

Billedet viser Klara Bolinder, syv år, i Hjärup. Hun har type 1-diabetes. Ved siden af sidder mor Gundela Bolinder med glukosemåleren Dexcom i hånden. Måleren holder styr på Klaras blodsukkerværdier. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.

Forældre til børn med diabetes er oprørte over, at Region Skåne ikke vil bekoste en type måler, som på en smart måde holder styr på barnets blodsukkerniveau. Det ser forskelligt ud fra region til region. Boede de for eksempel i Västra Götaland, havde de sandsynligvis fået måleren gratis.

Syvårige Klara Bolinder fra Hjärup har netop fået lov til at låne en måler fra børneklinikken i Lund. Klara er ét ud af knap 500 børn, der behandles for type 1-diabetes på universitetshospitalet i Skåne. Hun fik sygdommen, da hun var elleve måneder gammel. Siden da har hun været nødt til at få taget blodprøver mindst ti gange i døgnet for at måle blodsukkeret.

I efteråret fik Klara lov til at låne en såkaldt kontinuerlig glukosemåler på børneklinikken i Lund, da hendes værdier blev forværret. En sensor på ryggen måler glukoseindholdet og sender det til en modtager, som familien hele tiden kan tjekke. Måleren viser også, om blodsukkerindholdet er på vej op eller ned.

– Det har faktisk haft en enorm betydning for vores liv, fordi vi kan få styr på Klaras blodsukker, uden at vi skal stikke hende i fingrene eller tæerne, som vi har gjort gennem alle årene, siger Klaras mor, Gundela Bolinder.

Om to uger skal måleren leveres tilbage til børneklinikken, og Gundela Bolinder glæder sig ikke til det.

– Det her er faktisk første gang i syv år, min mand og jeg har fået sovet igennem om natten, fordi vi ikke har behøvet at stå op og tjekke om natten. Måleren er så god, fordi den giver en alarm, hvis værdierne begynder at blive problematiske, fortæller hun.

Måleren, der hedder Dexcom, er dyr og koster cirka 35.000 kroner om året. En del regioner finder alligevel pengene til den, og flere forældre til diabetikere i Skåne er frustrerede over Region Skånes holdning. Gundela Bolinder og hendes mand kommer nu til at betale selv, men hun mener, at det er forkert.

– Det bør ikke spille nogen rolle, hvor i Sverige man bor, og det bør heller ikke spille nogen rolle, hvor mange penge man har. Det må ikke blive til et spørgsmål om klasse – slet ikke, siger Gundela Bolinder.

Lyt her!