Hun kæmper mod sukkeret i sporet

Opladningen til Vasaløbet har været i gang længe for næsten 3.000 skåninger, heriblandt Josefin Palmén fra Helsingborg. For hende er det specielt at deltage i løbet, da hun har type 1-diabetes og hele tiden skal have styr på blodsukkerniveauet og derfor må holde sig fra blåbærsuppen.

Josefin løber i dag sit fjerde Vasaløb, når hun stiller op i Åbent Spor og fortsætter med at udfordre sin diabetes.

– Fordi jeg kan. Lidt for at vise mig selv og inspirere andre, der ikke rigtig tør tage skridtet og prøve langdistanceløb, og vise dem, at det er muligt.

Hun er med i et studie, som en dansk insulinvirksomhed og diabeteslæger gennemfører med 9 patienter i det her løb. Fuldt opladet og forsynet med insulinpumpe skal hun ud på det 90 kilometer lange spor, men der bliver blåbærsuppe til Josefin.

– Nej, der bliver ingen blåbærsuppe. Derimod kommer vi til at drikke sportsdrik, og så tilpasser jeg mængden af insulin i min pumpe, der kommer ind i kroppen kontinuerligt.

Josefin er oprindeligt fra Blentarp, men konkurrerer for IFK Helsingborg, som har i alt næsten 200 skiløbere på plads i Dalarna i Vasaløbets uge.

Siden Josefin fik sin diagnose, har hun blandt andet gennemført en ironman (3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og 42 kilometer løb i træk) og to mastondontrunder for at indsamle penge til diabetesforskningen; nem at stå på ski fra gennem Finland fra den russiske til den svenske grænse og at cykle fra Paris til Barcelona. Desuden har hun svømmet over Øresund flere gange på trods af sin diabetes.

– Ja, det kan man, og det kan man også, hvis man har kræft, for det har jeg gjort sammen med min ven, der har uhelbredelig kræft. Vi gjorde sidste sommer, og det var en fantastisk følelse.

Lyt her!

Udgivet mandag den 24. februar 2014 kl. 04:44

Lasse Olsson
lasse.olsson@sverigesradio.se