Hvordan virker pumpen?

Værd at vide

Til sammenligning skal man stikke sig ca 150 gange ved skift af infusionssæt kontra ca 1500 gange ved penbehandling på et år.

Da læger og forskere i starten udviklede insulinpumper i 1970’erne, var det deres mål at imitere en rask bugspytkirtel. I dag er de godt på vej. Hundredtusindvis af mennesker i hele verden bruger insulinpumpe i stedet for at tage tre daglige injektioner insulin, og de nyder bedre kontrol og større frihed end nogensinde før i deres liv.

Basal- og bolusinsulin
Insulinpumpen hjælper dig med at håndtere din diabetes ved at imitere den måde, som en rask bugspytkirtel tilfører insulin til kroppen på. Den doserer kontinuerligt små mængder hurtigtvirkende insulin for at holde blodsukkerniveauet stabilt mellem måltiderne, og når du sover. Dette kaldes for basalinsulin. Basalinsulinet kan justeres når som helst i døgnet for at imødegå forskellige insulinbehov. Tilførslen kan også nedsættes midlertidigt, for eksempel i forbindelse med fysisk aktivitet.

Ved måltider tastes den ønskede mængde insulin ind i insulinpumpen (bolusdosis). Afhængigt af, hvad du spiser, kan du tilpasse den måde, bolusdosen gives på. Alt sammen for, at dit blodsukkerniveau skal ligge så godt og jævnt som muligt. Bolusdoser kan også gives for at korrigere et for højt blodsukker mellem måltider.

Infusionssæt
Et infusionssæt har en lille nål – enten i stål eller plast, der føres nøjagtigt ind under huden, og som holdes på plads med tape. Der findes mange typer infusionssæt. Du bør prøve dig frem for at finde det, der er mest behageligt for dig.
Infusionssættet kan sættes på mange steder, for eksempel på maven, låret eller ballerne, og skal kun skiftes hver anden eller tredje dag. Du kan koble det fra i korte perioder, for eksempel i forbindelse med kontaktsport eller intimt samvær. Det tilsluttes igen med et hørbart klik, som giver ekstra tryghed. Infusionssættet er koblet til en slange, der på sin side er forbundet med ampullen med insulin i pumpen.

Relateret information