Gustaf, 13, om livet med insulinpumpe og CGM

Gustav glad

Gudstaf Dahl er 13 år og har haft diabetes type 1 siden han var 6 år.

Livet som diabetiker med pumpe og CGM

Gustaf er en helt igennem almindelig trettenårig, hvor fodbold, computerspil og skole tager meget af tiden. Gustaf bor med sine forældre og to yngre søskende i et hus i Sigtuna. Men der findes noget, som  Gustaf er helt alene om på skolen – han har diabetes.

Det tager lidt tid at forstå, når man er lille
”Jeg forstod ikke, at jeg var syg, før efter et par måneder”, forklarer Gustaf, der kun var 6 år, da han fik sin diagnose. Stik, sprøjter og kanyler var ikke noget problem – hverken i forbindelse med det første ophold på hospitalet eller i børnehave eller skole. Det, Gustaf oplevede som mest besværligt, var at skulle afbryde legen, når han skulle testes i børnehaven. ”Når jeg kom tilbage, havde de andre leget videre, og det var svært at komme ind i legen igen”.

Besværligt med insulininjektionssprøjter i skolen
I de første skoleår var det nødvendigt for Gustaf at få hjælp af en voksen til at tage sine insulininjektioner. “Jeg var bange for, at jeg skulle blive for høj eller lav , nogle lærere kunne hjælpe mig , andre kunne ikke . Jeg var bange for, at de lærere, der kunne hjælpe var syge eller væk, når jeg havde brug for hjælp . ” Det var også ganske let ved et uheld at glemme tasken med insulinet og pennene.

Gustaf til fodbold

Gustaf er en helt almindelig trettenårig, hvor fodbold , computerspil og skole fylder meget af tiden.

Nemmere med pumpe
Gustaf selv var ikke særlig involveret i valget af pumpe og i starten var han modvillig mod den. Men han ændrede mening og lærte hurtigt at mestre sin Animaspumpe . Først simple ting som at give sig selv insulin og kontrollere uret “Noget af det bedste ved at få pumpe er faktisk, at du kan tjekke uret hele tiden ” griner Gustaf . Efterhånden er Gustaf blevet ekspert i sin pumpe og behersker den bedre end sine forældre.

At bære en insulinpumpe
Gustaf har aldrig oplevet slangen som forbinder ham til pumpen som et problem . “Det er ligesom en trøje , den mærkes måske når man tager den på, men derefter bemærker du ikke at den er der” , konstaterer han . Gustaf har sin pumpe i bukserne eller i et bælte omkring livet . “Jeg har set, at der findes slangeløse varianter, men det virker faktisk ret klodset, det bliver jo næsten dobbelt op “, siger Gustaf og ryster på hovedet.

Det bedste og værste ved at have insulinpumpe
“Det bedste ved pumpen er, at jeg ikke behøver at stikke mig i maven og få grimme mærker . Og at jeg ikke behøver at lede efter penne hele tiden “, siger Gustaf . ” Og det værste er, når du rammer en nerve i rumpen – der gør en sygt ondt” siger Gustaf , som næsten ikke har noget underhudsfedt på maven og derfor normalt sætter infusionssættet på hoften i stedet.

Et skønnere liv med CGM-måler og insulinpumpe
Gustaf havde selv læst om CGM -måling (kontinuerlig glukose måling) og vidste en del om det, da det blev aktuelt for ham at prøve . Han var træt af konstant at skulle stikke sig i  fingrene , som blev arrede og ømme, og de ​​afbrydelser, det medførte at skulle teste sig selv . “Livet blev skønt, det var enklere ” siger Gustaf , da han fik integreret CGM måler til sin insulinpumpe . Han forklarer, at med sin Animas Vibe pumpe og Dexcom CGM slipper han for at havne alt for højt eller lavt med sine blodsukkerværdier og at han i endnu højere udstrækning kan klare sig selv.

Gustav stille

Livet er fyldt med meget andet end diabetes , når man er tretten . Gustaf har bedre ting at tænke på!

At være teenager med diabetes
“Det føles lidt skræmmende ” indrømmer Gustaf med tanke på, at han i de kommende år selv bliver nødt til at tage mere og mere ansvar for sin sygdom . Som ved enhver teenager-forældre relation er de ikke altid enige. Gustaf ville for eksempel hellere have rejst uden sine forældre på den kommende klasse tur, og de er ikke enige om rutinerne,  når han overnatter hos sine venner . “Forældre overdriver alting, ” siger han drillende til sin mor.

Om livet og fremtiden
Gustaf bekymrer sig hverken for hypoglykæmier eller senkomplikationer, og kan endda se nogle fordele med sin sygdom ” nogle gange må  jeg spise Dextrosol i skolen eller en sandwich midt om natten, og når jeg sover hos venner, så gør hele familien sig stor umage for at spise sundere ” siger Gustaf med et stort smil.

Gustafs råd til børn og unge, der får diabetes
“Det er ikke så svært, hvis man blot vil lære det , ” siger Gustaf afvæbnende . Han synes ikke man har nogen grund til panik.

Håbet om at kunne slippe af med sin sygdom
Gustaf tror, ​​at gåden om diabetes  kan løses , men det vil tage tid , “måske om 20 år eller deromkring ,” gætter han . Men indtil da , håber han at forskningen kan tilbyde mere koncentrerede insuliner, så ampullerne kan blive mindre . Gustav  kender en masse fakta og statistik om sin sygdommen, selv om han ikke så ofte læser diabetestidsskrifter.

Om omgivelserne
“Har du testet dig ” er et spørgsmål som Gustaf må høre flere gange om dagen . Både fra begge forældre, lærere og nogle gange endda fra vennerne – både af omtanke og for at drille . Det er en hårfin grænse, hvornår omtanken bliver en plage . Især når du er teenager og livet er fyldt af så meget andet end diabetes . Når man er tretten år er der masser af andre ting at tænke på!