En bruger fortæller

Jeg var SÅ glad for min t:slim pumpe – og håber at jeg kan få én igen

Marianne Bo Friis

Baggrund

Jeg er så heldig at jeg har prøvet Tandems t:slim insulinpumpe. Årsagen er at jeg, da den i første omgang blev introduceret i USA i 2012, boede derovre. Jeg vil med det samme sige, at jeg var utrolig ked af at måtte opgive den, da jeg i 2014 flyttede hjem til Danmark. Da jeg kom hjem, kunne jeg heldigvis fortsætte behandling med pumpe, men måtte skifte mærke. Jeg har nu en Animas Vibe med integreret Dexcom G4 sensor. Og det er gået helt fint. Jeg må dog tilstå, at jeg i de mellemliggende år har kontaktet Tandem for at høre, hvorvidt de påtænkte at introducere t:slim i Europa, for jeg må bare sige, at den fungerede fantastisk for mig. Stor var min glæde derfor, da jeg kunne læse, at Rubin Medical bliver forhandler i Norden.

Hvad kan den?

Set med mine øjne er der tale om en nyere, smartere pumpe. Det første man som bruger mødes med, er det faktum at t:slim har en touch screen, som man kender det fra smartphones. Det i sig selv synes jeg, er meget lettere at arbejde med – og så er ”kramfaktoren” bare høj. Det jeg mener er, at pumpen er lækker, af høj kvalitet og eksklusiv. Touch screen gør pumpen mere lydløs, hvilket jeg synes er en stor fordel, hvis/når jeg har brug for at ændre min opsætning – eller blot tage en bolus – midt i et møde, om natten, i biografen eller hvor den slags nu kan komme på tale. Jeg synes, at skærmen er meget brugervenlig og intuitiv. Da jeg fik min pumpe udleveret, tog det mig ikke lang tid at blive fortrolig med den. Det er muligt at lave personlige opsætninger, hvor samtlige indstillingsfaktorer indgår, hvilket jeg synes gør det meget let at få et overblik. Dvs. at man på én gang kan se (og ændre) basal rate, I:K forhold, insulinfølsomhed og BG mål. Jeg brugte disse personificerede opsætninger meget, da forskellige former for aktiviteter påvirker mit blodsukker meget forskelligt. F.eks. havde jeg en ”golf”-profil; en ”ski”-profil, en ”buffet”-profil (vi havde en del sociale aktiviteter som altid indebar en buffet med kulhydratrig mad over flere timer) mm. Derudover kan man (naturligvis) også lave kombi-bolus, som jeg benytter, hvis jeg spiser et meget kulhydrat- og fedtrigt måltid som f.eks. pizza.

Præcis dosering

Med t:slim er det muligt at dosere meget præcist. For mit vedkommende gør det en stor forskel – måske primært mentalt? – at doseringen af basalinsulin kan ændres med 0,001 IU. Jeg sætter også stor pris på, at jeg kan gå tilbage og se, hvor meget insulin jeg f.eks. tog til morgenmaden – og nok så vigtigt hvor mange kulhydrater jeg spiste. Hvis jeg senere opdager at jeg fik for lidt/meget, kan jeg bruge denne information næste gang jeg spiser det samme.

Opladning

t:slim skal oplades med et mini-USB kabel. Dvs. at der ikke skal skiftes batterier. Jeg ladede min op om morgenen, mens jeg var i bad. Så var den klar, når jeg var færdig. Den kan også lades op, mens man sidder ved computeren eller når man kører bil, hvilket jeg også gjorde indimellem. En fuldt opladet pumpe kan holde ca. 1 uge, men for mig virkede det bedst at oplade den lidt hver dag for at have en daglig rutine.

Opfyldning af reservoir

Reservoiret skal fyldes hver 3. dag, som jeg også er vant til fra min nuværende pumpe. Det fyldes med en injektionssprøjte, hvor man injicerer insulinen ind i reservoiret med kanylen. Det er en lidt anderledes proces end hvad jeg gør nu, men det fungerer let og smertefrit, synes jeg. t:slim har et 3 ml. reservoir.

Andet

I de mellemliggende år er der kommet nyere og endnu smartere udgaver af t:slim. Den, som kommer på det danske marked, er t:slim X2, som jeg af gode grunde endnu ikke har stiftet bekendtskab med. Den kan bl.a. integreres med Dexcom G5; en stor forbedring, som jeg ser frem til. X2 kan opdateres via computeren, hvilket burde gøre den mere fremtidssikret. Desuden har jeg fået at vide, at der findes en app, så man kan følge blodsukker på iPhone og iWatch. Jeg render alligevel rundt med mit ur på hele tiden, så jeg tror at det vil være en stor forbedring for mig. Kan dog ikke lige gennemskue om det vil gøre mig stresset, fordi jeg kommer til at fokusere (endnu) mere på min diabetes? Det må tiden vise. Og så er der en vigtig ting, som jeg slet ikke har nævnt! Man kan se tallene/kurverne på t:slim selv i stærk sol! Det synes jeg er noget nær mirakuløst. Når jeg spiller golf, er jeg en smule irriteret over at jeg i denne tid, hvor solen jo står ned fra en skyfri himmel stort set hver dag, må gå i skygge eller simpelthen gemme mig under en trøje eller noget, for at aflæse mit blodsukker. Og skal der laves ændringer, er det endnu mere besværligt…

Er det hele så bare fantastisk?

Tja, stort set. Der er dog et par ting, som jeg vil nævne som værende mindre hensigtsmæssige. Da jeg havde min t:slim, var den case med clip, som man kunne købe, temmelig klodset. Jeg er ikke klar over, om man har forbedret den på dette punkt. Jeg er én af de pumpebrugere, som bærer pumpen i min BH, og derfor har jeg naturligvis et ønske om, at pumpen med case fylder mindst muligt. Men mon ikke andre har samme ønske? Man skal huske at have sin oplader med. Jeg synes jo alligevel at jeg slæber en hel masse opladere med rundt omkring, så egentlig er det ikke det helt store problem. Men hvad gør man, hvis man befinder sig steder, hvor der ikke er strøm, i længere tid? Jeg har fået at vide, at man kan bruge en power bank, og det minimerer problemet. Jeg er spændt på at se/høre, hvordan integrationen med Dexcom G5 fungerer. Jeg håber at der er mulighed for at indstille lydene til alarmer ved højt/lavt blodsukker mm.

Hvad så nu?

Ja, nu vil jeg så krydse mine fingre for at det lykkes for mig igen at få en t:slim pumpe. Garantien på min nuværende pumpe er udløbet, så nu venter jeg på min næste kontrol, hvor jeg skal drøfte sagen med min læge. Inden da kræver det dog, at min region er med på at indkøbe t:slim.

KONTAKT OS

Vi er her for at hjælpe dig, kontakt os venligst