Basal-IQ™-teknologi gør, at mor Cecilia sover godt om natten

Isak - 13 år
April 2020

Til forskel fra mange andre teenagere sidder 13-årige Isak fra Sverige ikke hele tiden foran computeren og spiller spil. Udenfor skoletid er det i stedet sport, det drejer sig om, og at Isak lever med type 1-diabetes er ikke noget, der forhindrer ham i at spille både fodbold, ishockey og golf.

Isaks mor, Cecilia, fortæller om rejsen fra den overvældende besked om, at hendes søn havde diabetes til en hverdag, hvor han med sin erfaring og ny teknik kan ordne det meste selv. Insulinpumpen Tandem t:slim X2TM med Basal-IQTM-teknologi har været et stort skridt i den rigtige retning.

Far med type 1 diabetes

– Det var i april 2013 – lige inden Isak blev 6 år, at vi fik at vide, han havde type 1-diabetes. Sådan en besked er tung for alle forældre, og at jeg og Isaks far var separerede, gjorde det ikke lettere.

I Sverige opdages type 1 diabetes hos ca. 900 børn og unge årligt. Før talte man om børnediabetes, men det er samme sygdom, som man kan få som voksen. Forskning har vist en vis arvelighed, og i Isaks tilfælde har også hans far type 1-diabetes.

– Når nogen i familien allerede lever med sygdommen, ved man en del om, hvad det kræver for at få hverdagen til at fungere. Men der er meget, som er anderledes, når det drejer sig om børn. Man kan ikke forvente at en seksårig skal kunne skifte infusionssæt eller tælle kulhydrater og insulindoser, så ansvaret ligger helt og holdent hos de voksne. Personligt havde jeg heller ikke været ret meget indblandet i min mands diabetes, så der var meget, jeg skulle lære.

Held i uheld

Livet blev lidt omtumlet i en lang periode efter, vi havde fået besked om Isaks diabetes. Udover at Isak selv skulle vænne sig til sprøjter og fingerprikning, skulle Cecilia og Isaks far også synkronisere deres hverdagsrutiner og sikre, at Isak altid fik hele sit kit med hjælpemidler og reserver med sig.

Cecilia havde også mødt en ny mand, og også han skulle sætte sig ind i en masse nye ting. Han udviklede et meget stort engagement og interesse i Isaks diabetes, og Cecilia følte at hun fik al den hjælp og støtte, hun havde brug for. Selv i SFO’en viste det sig, at problemer løste sig på en uventet god måde.

– Én af pædagogerne havde en datter med type 1-diabetes. Hun havde et fritidsjob i SFO’en og sammen tog de sig af Isak på allerbedste vis. Da Isak begyndte i skolen, fik han en støtteperson til at hjælpe ham i løbet af dagen, og hun var som en klippe for ham. Disse personer har betydet utroligt meget for os, når jeg ser tilbage på den tid. 

Klarer det meste selv

I begyndelsen målte Isak sit blodsukker ved fingerprik, og da han blev 8 år, fik han en blodsukkermåler med scanner. Sin første insulinpumpe fik han, da han var 6 år, men siden da er der sket en kæmpe udvikling indenfor dette område. Da Rubin Medical begyndte at forhandle Tandem t: slim X2TM i Sverige, fik Isak en pumpe, der var teknisk mere avanceret men også lettere at anvende.

For nylig er Isaks insulinpumpe blevet opdateret til den nye Basal-IQTM-teknologi, som sammen med Dexcom G6 automatisk kan pausere og genoptage insulintilførslen. Cecilia var allerede fra starten imponeret over enkeltheden ved Tandem t:slim X2, men det, der har gjort den største forskel for hende og familien er Basal-IQ-teknologien.

– Før havde jeg svært ved at få sammenhængende nætter. Nu kan jeg lade teknikken tage vare på mange flere ting. Insulinpumpen kan stadig sommetider give alarmer om natten, og det skal den jo også gøre, men jeg får oftere en uafbrudt søvn og det har virkelig givet min livskvalitet et løft. 

– Isak tager også selv hånd om flere og flere af de ting, der følger med hans diabetes. Vi er der og støtter og hjælper, når det kommer til, hvordan han skal kombinere behandlingen med træning og andre ting. Jo smartere diabeteshjælpemidlerne bliver, jo mere kan Isak fokusere på alt, hvad han vil gøre i sit liv.

Vi i Rubin Medical sætter pris på, når vores brugere deler deres oplevelser. Vi vil dog gerne henlede opmærksomheden på, at oplevelsen af forskellige diabeteshjælpemidler og type 1-diabetes er individuel og kan variere fra person til person. Diskuter hvilken behandling der er bedst for dig med din diabetesklinik.