Blodsukkerkontrol

Diabetes, både type 1 og type 2, er kendetegnet ved for højt blodsukker. Blodsukker er den glukose, der findes frit i blodet, og bliver transporteret rundt til alle kroppens organer og væv, hvor det i cellerne omdannes til energi.

At kunne måle sit eget blodsukker, at kunne fortolke resultaterne og træffe de korrekte foranstaltninger, er grundprincippet i egenbehandlingen. Målet er at opnå et jævnt og godt blodsukkerniveau med så få insulinfølinger som muligt.

Der findes mange faktorer, der påvirker blodsukkerniveauet, for eksempel insulin, mad, motion og stress.

Hos en person, der ikke har diabetes, har blodet normalt et blodsukkerniveau på mellem 4 og 7 mmol/l. Niveauet måles med en blodsukkermåler. Den vigtigste faktor er blodsukkerkontroller, for at man skal have det godt nu og i fremtiden. Med en god kontrol kan du undgå både akutte problemer og såkaldte senkomplikationer.

HbA1c (Hæmoglobin A1c) er målet for det gennemsnitlige blodsukkerniveau over tid. I de nationale retningslinjer for diabetesbehandling vurderer man, at en værdi under 52 mmol/mol er målet for en god kontrol. Risikoen for komplikationer hænger direkte sammen med HbA1c-værdien.

 

Ketoner

Ketoner er syrer, der dannes, når kroppen mangler insulin. Sukkeret lukkes ikke ind i cellerne, og blodsukkerniveauet i blodbanerne bliver højt.

Kontrol af niveauet af ketoner er et supplement til måling af blodsukkeret. Ketoner i blod/urin, der forekommer sammen med et højt blodsukkerniveau og utilpashed, er et signal om, at man har behov for mere insulin. Der kan være brug for akut behandling.