Fra engangssprøjter til nyeste diabetes teknologi

Marianne - 55 år

Marianne Gundtoft Mose er 55 år, mor til 4, har varierende arbejdstider og arbejdsformer og to aktive hunde. Marianne lever et meget aktivt liv og dyrker bl.a. cardio- og styrketræning, og arbejder desuden som hundeinstruktør.

Allerede da jeg kom til verden, blev diabetes en del af mit liv. Året var 1966. Lægerne sagde, at man nok ikke blev særlig gammel, når man fik Type 1 diabetes. Højst omkring 20 år! Dengang tog man på sygehuset, for at måle sit blodsukker. Resultatet kom to dage efter. Mange ting var anderledes, end de er i dag.

Bl.a. foregik injektionerne med sprøjter lavet af metal og glas. De skulle koges, for at de var helt rene. Jeg husker ikke meget af det. Dels fordi jeg var spædbarn, men også fordi det var ikke mig, der fik sygdommen. Det var min 3 år ældre storesøster.  

Men 9 år senere blev situationen ændret.

”Jeg er så træt og jeg er så tørstig.”, erklærede jeg højlydt i bilen på vej hjem fra min farmor. Jeg sad med den obligatoriske 5 kr. slikpose på bagsædet.

”Jeg blev superglad”
Jeg kom direkte til lægen, som alvorligt sagde, at jeg havde fået sukkersyge. Det hed det dengang.

Måske tænker du, at det lyder mærkeligt, når jeg fortæller dig, at jeg blev superglad?

For nu var jeg ligesom min søster. Jeg havde ubevidst oplevet, hvordan der var mere fokus på hende pga. hendes sygdom.

Får hun nok at spise? Er hun ved at blive dårlig? Vi kan ikke f.eks. ikke rejse til udlandet pga. hendes diabetes.

Og så fik hun lov til at komme på feriekoloni for børn med diabetes.

Nu måtte jeg endelig også få sukkerfri is, sodavand og slik. Og jeg måtte komme med på feriekoloni. Så ja, jeg var glad.

”Novo Pen blev et gennembrud”
Hver dag fyldte jeg to gange min engangssprøjte med min livsvigtige medicin.

Mange år senere havde jeg en længere periode med alt for højt blodsukker. Jeg blev indlagt på Århus Kommune Hospital og fik min første Novo pen.

Det var virkelig et gennembrud for mig. Det blev meget nemmere at holde mine blodsukre på et fornuftigt niveau. Det var også nemt lige at give ekstra insulin.

På hospitalet mødte jeg en mand, der stod helt stille. Der lød en hyletone fra ham.

”Det er min insulinpumpe, der giver mig insulin. Og så skal jeg stå stille imens”.

Jeg husker en maskine på størrelse med en husholdnings tændstikæske.

Jeg tænkte, at jeg aldrig nogensinde ville have sådan en kasse på mig og være bundet til den 24/7.

”I lykkelige omstændigheder”
Ca. 10 år senere ændrede jeg holdning. Jeg var igen indlagt, men denne gang fordi jeg var i lykkelige omstændigheder.

Jeg lå på stue med en kvinde, der viste mig hendes insulinpumpe. Jeg kan ikke huske, hvad det var for et mærke. Men den var lille og fin, og jeg blev meget nysgerrig. Måske det alligevel var noget for mig? Men jeg var for velreguleret til at få lov til at få en insulinpumpe.

Fire år efter fik jeg et barn mere, og to år efter det blev jeg gravid med tvillinger.

At være gravid med diabetes kræver ekstremt meget opmærksomhed og stram kontrol. Ikke kun op til fødslen, men også efter. Bare det at amme er som at trække bundproppen ud af en beholder fyldt med sukker. Kroppen bliver drænet i løbet af ingen tid. Udfordrende når der også lige er en diabetes, der skal tages hensyn til.

Blodsukre op og ned blev hverdag. Og jeg kæmpede for at blive ved med at være velreguleret.

Så da jeg spurgte om at få hjælp til det med en insulinpumpe, fik jeg endelig et ja!

”Jeg elskede min insulinpumpe fra dag 1.”
Min første pumpe var en Medtronic. Min vildeste erindring fra pumpekurset var, da underviseren sagde, at nu måtte jeg i princippet faste en hel dag! En hel dag? Jeg havde hele livet spist efter, hvad jeg havde fået af insulin, men nu måtte jeg tage insulin efter hvad jeg spiste. Det var en kolossal omvæltning.

Jeg elskede min insulinpumpe fra dag 1.

Jeg havde svoret på, at jeg aldrig ville have sådan et monstrum siddende på mig, men det gik alligevel ret hurtigt med at vænne mig til den. Det tog næsten et år, før jeg helt forstod at bruge den optimalt og alle fordelene ved den.

”Noget manglede… og så kom Tandem til Danmark”
Efter en årrække begyndte jeg at savne noget ved min pumpe. Jeg havde fået sensor, men den var ikke så præcis som jeg ønskede mig.

Jeg havde læst om Dexcom sensoren. Og når jeg googlede, faldt jeg over en pumpe fra USA, der tiltalte mig på alle måder. Den hed Tandem. Den var lille, smart i designet og tiltalte mig.

Men den var ikke til at få i Danmark. Det var til gengæld Animas og til den hørte Dexcom sensoren. Så ved næste pumpeskift fik jeg en Animas pumpe.

Jeg elskede den, men den udgik desværre efter en årrække. Og i stedet for den kom Tandem til Danmark.

”…Og hvorfor ønskede jeg mig lige den?”
Nu fik jeg den pumpe jeg allerhelst ville have. Og hvorfor ønskede jeg mig lige den? Den er lille og med smart design. Og med touch-screen. Den oplades via USB, og derved sparer jeg miljøet for et utal af brugte batterier. Og så opdateres den via softwaren, og ikke som mine tidligere pumper, der først kunne skiftes til nyere og med udviklede versioner efter 4 år. Det var indimellem lang tid at vente på ny teknologi

Så ville der komme opdateringen Basal-IQTM-teknologi, funktionen der stopper insulin tilførsel ved lav og starter den igen når blodsukkeret stiger. Og der var også udsigt til Control-IQTM-teknologi. Den øger eller reducerer insulintilførslen alt efter blodsukkertendensen. Og så slukker den, eller giver ekstra bolus, hvis der er behov for det.

”Aktivt liv, varierende arbejdstimer – Control-IQ er en kæmpe hjælp”
I dag har jeg min Tandem t:slim X2TM pumpe med Control-IQ-teknologi.

Den er en kæmpe hjælp i mit liv med 4 børn, varierende arbejdstider og arbejdsformer og to aktive hunde. Eller når jeg laver cardio- og styrketræning. Og når jeg arbejder som hundeinstruktør.

Udover at jeg kan lave flere forskellige personlige profiler, så har den også to profiler som er fastlagte. En Søvn profil og en Motions profil. De sørger for, at mine blodsukre ligger indenfor et bestemt område i forhold til, om jeg er aktiv eller sover.

Det eneste jeg savner er, at jeg selv kan sætte mit bg mål. Lige nu er den fast på 6.1.

Men mon ikke det snart kommer som en opdatering på et tidspunkt?

Vi i Rubin Medical sætter pris på, når vores brugere deler deres oplevelser. Vi vil dog gerne henlede opmærksomheden på, at oplevelsen af forskellige diabeteshjælpemidler og type 1-diabetes er individuel og kan variere fra person til person. Diskuter hvilken behandling der er bedst for dig med din diabetesklinik.