Hvad er en klinisk terapihund?

En klinisk terapihund, er det ikke bare sådan en sød hund, som er glad for mennesker?

Nej, en klinisk terapihund er et arbejdsredskab, der gennem leg og relation skal knække koden til børn og unge med en overudviklet angstfølelse.

Vi i Rubin Medical ser et kæmpe potentiale i at udbrede kendskabet til brug af en klinisk terapihund, som et supplement til behandlingen af børn og unge med type 1-diabetes, hvilket er årsagen til, at vi med glæde har sponsoreret ett pilotprojekt i Holbæk.

Havanas hundefører Jeanne, er uddannet kognitiv adfærdsterapeut og socialrådgiver, og sammen har de taget uddannelsen certificeret terapihundefører hos Danske Terapihunde, hvilket betyder, at Havana har et grundfærdighedskatalog med øvelser og kommandoer.

Hvilke problematikker kan Havana afhjælpe?

Nærværet med Havana i sessionerne giver mulighed for at mennesker med PTSD, OCD eller andre angstlidelser, tør mærke nærvær i anderledes situationer.

Gennem øvelserne med Havana dæmpes alarmsystemet/ nervesystemet, og der sker en træning i at være til stede i nuet.

I sessionerne sker der en kobling mellem hoved og krop. Det giver mulighed for at træne det at mærke kroppens sunde signaler. Det vil give mulighed for ro i egen krop og muligheden for at mærke sin krop på en god måde.

Øvelserne med Havana understøttes af Jeannes kognitive adfærdsterapi.

Havana kan konkret hjælpe med:

  • At afhjælpe angst, f.eks. stikkeangst
  • At skabe tryghed
  • At motivere og skabe glæde
  • At afspejle følelser
  • At bryde grænser
  • At opnå specifikke udviklingsmål, det kunne f.eks. være at kunne gå på restaurant, gå alene til lægen m.v.

Hvordan arbejder Jeanne og Havana?

Alle forløb er skræddersyede til barnet eller den unge. Barnet eller den unge er selv en stor del af planlægningen, og de har alle – uanset alder – et ansvar i relationen til Havana. Dette ansvar er naturligvis tilpasset alder.

I hver session arbejder de altid ud fra en konkret plan:

  1. Øvelser der dæmper alarmsystemet ved at flytte fokus fra ubehag til ro og glæde.
  2. Sammen med børnene finder de ud af, hvad der skal til for at udholde det ubehag, der er ved indstik eller sensorskift.
  3. Belønning – leg og hygge – dette efterlader et positivt aftryk i hjernen, som huskes ved næste besøg og dæmper den overudviklede angst.

Jeanne og Havana har erfaring med arbejde med alle aldersgrupper, men teamet har specialiseret sig i at arbejde med børn og unge med type 1-diabetes f.eks. gennem projektet på Holbæks Børne- og Unge Afdeling.

Eksempel på træningsøvelse

En central øvelse i Jeanne og Havanas terapi er vejrtrækningsøvelser.

Her ses 6-årige Amanda og Havana, som træner sammen på Holbæks Børne- og Unge Afdeling.

De ligger roligt ved siden af hinanden på gulvet, mens Amanda lægger sin hånd på Havana. Jeanne, terapihundeføreren, guider Amanda til at følge Havanas vejrtrækning.

Øvelsen handler om, at Amanda skal lære at finde ro, slappe af i kroppen og lære at trække vejret helt ned i maven.

Denne simple, men effektive øvelse hjælper Amanda med at dæmpe sin angst– en vigtig del af at tackle hendes udfordringer med sensorskifte.

Hver gang Havana og Amanda ses på Holbæks Børne- og Ungeafdeling, laver de forskellige træningsøvelser, som hundefører Jeanne nøje har planlagt.

I videoen her ses træningsøvelsen, hvor Amanda har lært Havana at gå ind i en skraldespand og hente en godbid. Havana var i starten af forløbet meget bange for skraldespanden, ligesom Amanda var bange for at få sensor på, da hun startede sit forløb med Havana.

Formålet med øvelsen er derfor, at Amanda hjælper Havana med at lære, at det ikke er farligt at tage godbidden, hvilket bliver en spejling af, at det ikke er farligt for Amanda at få påsat en sensor.

Havanas adfærd gennem øvelsen, og Havanas ændring kan igen afspejles en til en til barnet, som kan se, at med hjælp og støtte kan man godt klare noget, der føles ubehageligt eller noget, man er bange for.”

Projekt på Børne- og Unge Afdelingen på Holbæk sygehus

Siden april 2024 har Havana og Jeanne arbejdet sammen med Diabetesambulatoriet på Holbæk Sygehus. Samarbejdet er startet som et pilotprojekt med fokus på at bruge terapihund i diabetesbehandlingen.

Målgruppen er børn og unge med type 1-diabetes med svær stikkeangst. De tilbydes et forløb hos den kliniske terapihund Havana og Jeanne, som supplement til det eksisterende behandlingstilbud.

Behandlingen har fokus på at:

  • Skabe tryghed i diabetesbehandlingen
  • Mindske stikkeangsten
  • Udvikle redskaber/planer der kan bruges hjemme
  • Skabe glæde hos barnet/den unge

Foreløbige resultater

 

Projektet foretog i oktober 2024 den første evaluering, hvor resultaterne tyder på, at forløbet med Havana har gjort en forskel for de 10 børn, der har været, eller fortsat er i forløbet.

Alle børn/unge har mindsket deres stikkeangst og har fundet nye måder at håndtere deres udfordringer på.

Som klinisk terapihund har Havana med sin rolighed, tålmodighed og glæde givet børnene/de unge redskaber til at kunne mestre deres diabetes i hverdagen.

Har du brug for mere information om Havana og Jeanne, kan du læse mere på Jeannes hjemmeside.

Læs om Emil og terapihunden Havanna